Zazieleniło się wiosennie w mojej kuchni dzięki brokułom, które na szczęście są dostępne przez cały rok. Wykorzystałam je do zrobienia risotta, które lubię bardziej niż dania ze zwykłego ryżu nawet mimo tego, że jest przy nim więcej pracy .
Dzisiejsze danie zrobione jest na podstawie przepisu na risotto, które robiłam już wcześniej.
Przepis niezawodny, sprawdzony i smaczny.
RISOTTO BROKUŁOWE
(broccoli risotto)
(broccoli risotto)
Składniki:
ryż do risotto
1 litr bulionu drobiowy lub warzywny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 brokuł
2 łyżki masła
parmezan do posypania
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę
i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie.Następnie dodajemy na patelnię surowy ryż. Smażymy całość do
momentu zeszklenia się ryżu. Połową bulionu podlewamy smażący się ryż.
Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy pozostałą jego część i smażymy dalej.
Ryż dość często trzeba mieszać aby się nie przypalił. Gdy ryż będzie
miękki dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowane brokuły, mieszamy.
Całość posypujemy parmezanem.
świetna propozycja!
OdpowiedzUsuń