"Life's short - eat cookies" bardzo mi przypadło do gustu to hasło, które zobaczyłam gdzieś w necie :) No bo czemu nie? Jeść czy nie jeść?
Dieta i figura czy przyjemność?
Z tymi ciasteczkami nie będziecie mieć takiego problemu. Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie.
CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE
(gluten free)
Składniki:
1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki płatków migdałowych
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
100 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto.
Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie).
Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach.
uwaga:
Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka
Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę, a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki.
Patrząc na przepis, muszą być pyszne. Zdjęcia też zachęcające :)
OdpowiedzUsuń