środa, 25 marca 2015

Żytnie ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową


Zanim wpadniemy w szał zakupów i wypieków typowo świątecznych i zaczniemy to całe przedświąteczne szaleństwo, polecam małe co nie co do porannej albo przedpołudniowej kawki.
 Dzisiaj na deser mamy słodkie, pachnące i chrupiące ciasteczka z orzechami.

ŻYTNIE CIASTECZKA 
Z ORZECHAMI I POMARAŃCZĄ


Składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej
30 gram masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
5 łyżeczek syropu klonowego  

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki orzechów nerkowca lub pistacji
skórka pomarańczowa otarta  z 1/2 pomarańczy

polewa:
1/2 tabliczki białej czekolady


1 łyżka śmietany
Przygotowanie:

Mąkę żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę z 1/2 pomarańczy. W szklance mieszamy mleko , ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy ciastka.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Przestudzona polewamy upieczone ciastka. (ja dodatkowo posypałam suszona skórką pomarańczową) 





4 komentarze:

  1. Proszę podać typ mąki żytniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :). Akurat tej mąki mam sporo, więc ten przepis jest w sam raz dla mnie :).

    OdpowiedzUsuń