Tu znajdziecie kilka trików i patentów, dzięki którym gotowanie stanie się dużo łatwiejsze.
1.Kruche ciasto
Dla zwiększenia kruchości ciasta zaleca się część masła lub margaryny zastąpić smalcem.
2. Ciasto marmurkowe
Aby ciemna część ciasta nie była za sucha wystarczy do masy kakaowej dodać troszkę oleju.
3. Ciasto francuskie
- Przed pieczeniem ciasta francuskiego nie trzeba formy smarować tłuszczem. Formę wystarczy skropić zimną wodą. Wilgoć wytworzy w wysokiej temperaturze potrzebną do wyrośnięcia ciasta parę.
- Aby brzegi ciasta się nie zlepiały a były dobrze "zlistkowane" surowe ciasto trzeba kroić bardzo ostrym nożem.
4. Ciasto z owocami
Jeśli chcemy, aby placek z owocami nie miał zakalca, należy
posmarować powierzchnię ciasta przed ułożeniem owoców ubitym białkiem i
lekko oprószyć mąką. Dzięki temu woda nie będzie przesiąkała, a ciasto
pozostanie puszyste
5. Chrupiąca panierka
Mięso najpierw
przyprawiamy, a następnie obtaczamy je w mące pszennej (ryb w
mące ziemniaczanej), następnie maczamy mięso w jajku rozmąconym z
dodatkiem mleka (wtedy panierka nabierze
delikatności), a na końcu w bułce tartej. Czynności te powtarza się, aby uzyskać jakby podwójną warstwę panierki.
Wtedy panierka będzie chrupiąca, delikatna i nie odklei się już od
naszej potrawy
6. Sekret naleśników
Do naleśników dodaję
zawsze łyżkę oleju dzięki temu podczas smażenia nie przywierają one do
patelni i nie trzeba za każdym razem wlewać na patelnię oleju.
7.Pryskający olej
Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.
8.Trik na przedłużenie świeżości malin i truskawek o tydzień
Przygotowujemy roztwór z octu – białego lub jabłkowego, w
proporcjach 1:10 (porcja octu na 10 porcji wody) zanurzamy w tym owoce, następnie
dokładnie osuszmy i przechowujemy w lodówce. Na owocach nie
pozostanie cierpki smak bo ocet jest tak rozcieńczony, że zadba o
świeżość owoców bez uszczerbku dla smaku
9.Przechowywanie pomidorów
-pomidorki
niedojrzałe przechowujemy odwrócone łodyżką w dół w papierowym kartonie
lub
torbie, czekając aż poczerwienieją. Można także przyspieszyć ten
proces zapewniając im towarzystwo innych owoców
-pomidory dojrzałe – przechowujemy z
daleka od słońca, w temperaturze pokojowej ale nie powinny dotykać się i
być zwrócone łodyżką do góry
10.Banany
Owiń końcówki (te, którymi łączą się w kiść) banana plastikową folią spożywczą, przedłużysz ich świeżość o 3-5 dni.
11. Cebula
Chcesz pokroić cebulę bez łez. Obierz ją i przed krojeniem włóż na 30 sekund do mikrofali albo na kilka minut do zamrażalnika
12. Suche podstarzałe pączki
Można je odświeżyć tak aby były znowu mięciutkie w mikrofali ,wkładając je do niej na 12-15 sekund
13. Szybkie chipsy z mikrofali
Obierz ziemniaki pokrój w cienkie plastry ułóż na talerzu i wstaw do mikrofali na 3 minuty. Po tym czasie odwróć plasterki na druga stronę i wstaw ponownie na 3 minuty do mikrofali
14. Jeśli przesadziliśmy z chili
Jeśli użyliście zbyt dużo chili, możecie wcisnąć do garnka sok z połówki
cytryny i do przygotowywanego dania wrzuć wyciśniętą połówkę owocu i
następnie gotować przez kilka minut. Potem cytrynę trzeba usunąć.
15.Bita śmietana do dekoracji
Nigdy nie używaj dwóch rodzajów śmietan
Nie dodawaj do śmietany gorących/ciepłych płynów bo się zwarzy
Jeśli dodajesz rozpuszczona czekoladę mieszaj łyżeczką a nie mikserem bo się zwarzy
Łącząc przestudzoną żelatynę z ubitą śmietaną najpierw dodaj do żelatyny kilka łyżek śmietany dopiero potem wymieszaj z pozostała śmietana
16.Idealna kruszonka
Proporcje do idealnej kruszonki to 2:1:1 tj. 200 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła (masło musi być dobrze schłodozne,twarde)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz