Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Już za kilka dni wkroczy do naszych kalendarzy, dni są coraz dłuższe i cieplejsze, a i w naszych kuchniach zaczyna się zielenić.
Z okazji tej zbliżającej się wiosny proponuję zrobić mięciutkie muffinki z lekkim orzeźwiającym kremem z limonki.
Przepis łatwy i szybki w wykonaniu. Muffiny bez kremu długo zachowują świeżość, a do ich wykonania nie musimy używać miksera.
MUFFINKI BANANOWE Z KREMEM LIMONKOWYM
Składniki:
(na około 12 muffinków)
Muffiny:
1,25 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 banan
30 g masła
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
150 g serka mascarpone
100 g śmietany 30%
1 opakowanie fixu do śmietany
sok z 1 limonki
skórka otarta z 1 limonki
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy widelcem w misce. Do rozgniecionego banana dodajemy roztopione, przestudzone masło, olej oraz mleko i śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące.
Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie robimy krem.
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i fiksem, a kiedy będzie już ubita dodajemy po łyżce mascarpone. Na końcu dodajemy powoli sok z limonki.
Kremem dekorujemy upieczone wystudzone muffiny posypujemy startą skórką z limonki.
Świetny pomysł na dodanie limonkowej nuty do babeczek! ;)
OdpowiedzUsuńlimonka bardzo fajnie łamie słodycz babeczek z banana, naprawdę dobre połączenie,polecam
UsuńUwielbiam muffinki, zresztą kto ich nie lubi? Ten banan i limonka wyglądają mi na fajne połączenie.
OdpowiedzUsuń