niedziela, 15 marca 2015

Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami



Jak już pisałam wcześniej za zupami nie przepadałam,ale te w formie kremu jem z chęcią. Niektórym zupy w takiej formie mogą się kojarzyć  tylko z zupkami dla małych dzieci, a ja je lubię bardziej. 
Dzisiaj krem z topinamburu - rośliny, która po latach nieobecności na naszych stołach powraca jako rarytas, a przed wojną była dość pospolitym warzywem.
Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta.
Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi.


KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI
 I 
CZERWONYM PIEPRZEM




Składniki:

1 litr bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g topinamburu
300 g ziemniaków
2 trójkąciki sera topionego np. ementaler
1-2 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
czerwony pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. 
Na oliwie szklimy cebulę i czosnek,a następnie dodajemy  topinambur i smażymy przez 3-4 minuty. Bulion musimy zagotować dodać podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę.
Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem.








3 komentarze: