Jak już pisałam wcześniej za zupami nie przepadałam,ale te w formie kremu jem z chęcią. Niektórym zupy w takiej formie mogą się kojarzyć tylko z zupkami dla małych dzieci, a ja je lubię bardziej.
Dzisiaj krem z topinamburu - rośliny, która po latach nieobecności na naszych stołach powraca jako rarytas, a przed wojną była dość pospolitym warzywem.
Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta.
Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta.
Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi.
KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI
I
CZERWONYM PIEPRZEM
Składniki:
1 litr bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 g topinamburu
300 g ziemniaków
2 trójkąciki sera topionego np. ementaler
1-2 łyżki śmietany
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
czerwony pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.
Na oliwie szklimy cebulę i czosnek,a następnie dodajemy topinambur i smażymy przez 3-4 minuty. Bulion musimy zagotować dodać podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę.
Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem.
cudowny krem!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy, a takiej z topinambura jeszcze nie jadłam :)