środa, 4 marca 2015

Koktajl jarmużowy- kolejny etap zielonego wtajemniczenia

Tak jak obiecałam, cały czas pogłębiam swoją wiedzę i testuję zielone koktajle. Tym razem miksujemy jarmuż. Co to takiego? Jak dla mnie, do tej pory to taki chwast z dobrym PR-em ;), ale po spróbowaniu tego koktajlu zwracam honor, chwast nie chwast ( tak naprawdę roślina kapustowata) nadaje się do spożycia. I tak jak moje uprzedzenie do szpinaku tak i do jarmużu odeszło w zapomnienie. Jeśli chodzi o zielone koktajle moim zdaniem jarmuż nie przebije tych ze szpinakiem ze względu na to, że jest twardszy i trudniej go rozdrobnić tak aby koktajl był rzeczywiście gładki i nie było w nim grudek, ale warto spróbować, żeby poznać jego smak.
KOKTAJL JARMUŻOWY Z MANDARYNKĄ
Składniki:
(na 1 porcję)
1 garść jarmużu
1 banan
2 mandarynki
sok pomarańczowy (opcjonalnie do rozrzedzenia)
 
Przygotowanie: 

Banana i mandarynki obieramy, dzielimy na części i wrzucamy do blendera. Dodajemy umyte listki jarmużu (bez twardych części/żyłek). Miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty dolewamy sok pomarańczowy.

uwaga: 
Jarmuż ma twarde żyłki/nerwy, więc trzeba go dłużej miksować niż szpinak. Słaby blender może nie dać rady i będą grudki w koktajlu dlatego przed dodaniem wrzuceniem do blendera najlepiej spróbować oderwać same zielone części jarmużu i tylko tych części używać.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz