sobota, 20 grudnia 2014

Sernik makowy ze śliwkami


To ciasto zawsze już będzie kojarzyło mi się z Bożym Narodzeniem i moją mamą, która je uwielbia i do tej pory w każde święta zamawiałam je w cukierni.
W tym roku postanowiłam zrobić ten smaczny duet sama. Udało się prawie idealnie.Prawie, bo jak dla mnie dodałam za dużo masy makowej, no ale  mama była zachwycona.

SERNIK MAKOWY ZE ŚLIWKAMI


Składniki:
(na formę 24 cm)
 
spód:
300 g herbatników (lub ciasteczek korzennych)
50 g masła
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

masa makowa:
gotowa masa makowa
lub
1 szklanki maku
2 szklanki mleka
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek

 masa serowa:

500 g sera na sernik (użyłam już mielonego z kubełka)
110 ml śmietany 36%
100 g cukru
50 g powideł śliwkowych
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo :
1 opakowanie śliwek suszonych

Przygotowanie:
Spód:
Ciastka mielimy  lub kruszymy wałkiem bardzo drobno. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone masło wlewamy do pokruszonych ciastek. (jeśli używamy zwykłych herbatników dodajemy przyprawę do piernika)
Ciastka wymieszane z masłem przekładamy do tortownicy (śr.26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby spód stwardniał

Masa makowa:
Mak gotujemy około 15 minut w mleku często mieszając.Po ugotowaniu odsączamy resztę mleka a mak mielimy.Do zmielonego maku dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki.
(wersja mniej pracochłonna: kupujemy gotową masę makową w sklepie)

Masa serowa:
Ser miksujemy dodając śmietanę, cukier puder i powidła. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy po jednym jajku i  miksujemy dalej. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną

Wykonanie:
Na spodzie z ciasteczek układamy masę makową. Na niej układamy kilka suszonych śliwek. Na  śliwki wlewamy masę serową. 

Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika przykryty folią aluminiową, uważając aby nie dotykała sera.
Pieczemy w 170 C około 80 minut. 

Dobrze jest na dnie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą dzięki temu wierzch sernika nie będzie pękał.

Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.




zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie :) Uwielbiam seromakowiec..a tu jeszcze do tego śliwki. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń