Kończąc serię zimowych deserów dzisiaj proponuję Wam pucharek o smaku cynamonu, karmelu i pieczonych jabłek, idealny na zimowe spotkania. Świetny deser na zimno, który z powodzeniem może zastąpić pieczoną szarlotkę.
DESER KARMELOWO - JABŁKOWY
Składniki:
(na 2 porcje)
300 g śmietany 30% (lub jogurtu greckiego)
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie herbatników typu Pettit
3 jabłka
1 cytryna
1 /3 łyżeczki cynamon
1 szczypta kardamon
5 zmielonych goździków
1/2 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę około 1 cm. Wyciskamy sok z cytryny, polewamy nim pokrojone jabłka. Zapobiegnie to ciemnieniu jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 łyżkę cukru trzcinowego, cynamon, kardamon i zmielone goździki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny aby jabłka puściły sok.
W międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a herbatniki rozdrabniamy na pył.
Kiedy jabłka puszczą sok mieszamy je jeszcze raz. Na suchą patelnię wsypujemy resztę cukru a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy jabłka wraz z sokiem który puściły i szybko mieszamy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do pucharków nakładamy bitą śmietanę, następnie warstwę jabłek w karmelu , a na nią wsypujemy warstwę pokruszonych herbatników. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników.
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem
Smacznego .
Wygląda bardzo apetycznie :) Uwielbiam takie desery
OdpowiedzUsuńŚliczny i bardzo apetyczny deser.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.