niedziela, 7 grudnia 2014

Czekolada i pomarańcze - duet idealny


Co powiecie o połączeniu czekolady z pomarańczą? Ja uwielbiam ten smak. 
Deser, który dzisiaj Wam polecam jest doskonałą harmonią czekolady i pomarańczy zamkniętą w kremowo - aksamitnym cieście. 
Dwie warstwy kremu pomiędzy cienkimi płatami cynamonowo-kakaowego ciasta to dla mnie poezja smaku, która dodatkowo kojarzy mi się z dużą przyjemnością i ciepłą świąteczną atmosferą.
Sam przepis może wydawać się bardzo pracochłonny, ale jeśli upieczecie płaty ciasta dzień wcześniej samo wykończenie to już pestka. Warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tego ciasta bo zapewniam,że ten smak jest tego wart.


 CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE


Składniki:
(na formę 20 x30 cm podzieloną na pół)
 
Ciasto:
3 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki mleka
 szczypta soli

Krem czekoladowy:
2 żółtka 
2 szklanki mleka
250 g masła
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
30 g cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru kryształ

Masa pomarańczowa:
6 jajek
200 ml soku pomarańczowego (z 3 dużych pomarańczy)
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 2 pomarańczy
5 łyżek cukru
szczypta soli
70 g miękkiego masła

Polewa:
100 g czekolady deserowej
1/4 kostki  masła


Przygotowanie:
Ciasto: 
Mąkę, kakao, cukier puder i cynamon przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, masło, mleko i wyrabiamy do otrzymania gładkiej masy.  Takie ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc)

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta (resztę umieszczamy na ten czas w lodówce) rozwałkowujemy na bardzo cienki placek ok.0,3 cm, przekładamy do formy (20x30) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i  pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10 -12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce i przekroić na pół. W taki sam sposób przygotować pozostałe placki. Powstanie 6 blatów ciasta.

Krem czekoladowy: 
W 3/4 szklanki mleka rozpuszczamy obydwa rodzaje mąk,kakao, cukier i żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy  cały czas mieszając do uzyskania gęstego budyniu, który studzimy.

Masło miksujemy,a następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu oraz po łyżce wcześniej roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej czekolady.
Miksujemy do otrzymania gładkiego kremu.

Masa pomarańczowa:
Do  garnka wlewamy 1/3 wody a kiedy zacznie się gotować zmniejszamy ogień. 
Jajka roztrzepujemy w misce.Dodajemy do nich sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier i skórkę z pomarańczy.

Miskę z miksturą stawiamy w  garnku i cały czas mieszamy, aż mikstura zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy po kawałku masła. Cały czas mieszamy do otrzymania gładkiego kremu .
Studzimy.
(Podczas studzenia krem jeszcze zgęstnieje więc nie przejmujcie się jeśli wydaje się rzadki)

Wykonanie:
1 blat ciasta smarujemy najpierw masą pomarańczową, następnie czekoladową. Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta, dociskamy i dalej postępujemy jak opisane wyżej do wykorzystania wszystkich składników.

Wierzchu ciasta nie smarujemy kremem, tylko obciążamy np. deską do krojenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Dopiero wtedy lub następnego dnia polewamy polewą.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w  kąpieli wodnej a kiedy się rozpuści dodajemy masło, mieszamy, studzimy, polewamy wierzch ciasta.


 






zBLOGowani.pl

4 komentarze:

  1. na jąką blaszkę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekłam 3 blaty w formie 20x30 cm i dzieliłam je na jeszcze pół czyli wyszło mi 6 blatów z tego ciasta

      Usuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wiem że ciasto wygląda na wyjątkowe i nie powtarzalne- wprost z krainy czarów-Ale chciałbym pomarańcze zamienić nap na mandarynki czy to realne- ?Wiem że w rzeczywistości trudno utrzymać język za zębami - tak kusi -i zachwyca delektowanie się smakiem ciasta-aż świat wiruje w oczach -Może się przyśnić w czasie snu?

    OdpowiedzUsuń