Mam dzisiaj coś dla miłośników herbaty - ciasto herbaciane o subtelnym aromacie earl grey'a.
Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatnie czekoladowe. Do tego jest bardzo eleganckie więc może być ozdobą każdego, nawet świątecznego, stołu.
CIASTO HERBACIANE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
(na formę20x30 cm podzieloną na pół)
ciasto:
3 jajka
5 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
6 łyżek mąki pszennej
4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
napar z herbaty:
250 ml wody
5 saszetek herbaty czarnej Earl Grey
1 tabliczka białej czekolady
50 ml naparu z herbaty
1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w dodatkowych 50 ml naparu z herbaty)
250 ml śmietanki 30%
150 ml naparu herbacianego
5 łyżek cukru
20 ml rumu
20 ml rumu
polewa:
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier, miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku, przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej. mąką Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 170°C
W międzyczasie przygotowujemy napar z herbaty oraz masę.
Napar:
Zagotowujemy wodę i zalewamy nią wszystkie torebki herbaty. Herbatę parzymy pod przykryciem na mocny napar
Masa:
Metalową miseczkę wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy w niej czekoladę.
Do czekolady dodajemy ciepłą herbatę i mieszamy do połączenia się składników.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłego naparu herbacianego. Rozpuszczoną żelatynę z naparem dodajemy do rozpuszczonej czekolady i herbaty. Tak przygotowaną masę studzimy. Ubijamy śmietankę a do niej dodajemy rozpuszczoną czekoladę z resztą składników.
Poncz:
Napar zagotowujemy z cukrem, następnie studzimy. Do wystudzonego naparu dodajemy rum.
Polewa:
Metalową miseczkę wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy w niej czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy do połączenia z czekoladą.
Ooo, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto , bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńFantastyczne. :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmm ale to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń