piątek, 5 grudnia 2014

Ciasto herbaciane


Mam dzisiaj coś dla miłośników herbaty - ciasto herbaciane o subtelnym aromacie earl grey'a. 
Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatnie czekoladowe. Do tego jest bardzo eleganckie więc może być ozdobą każdego, nawet świątecznego, stołu.


CIASTO HERBACIANE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ


Składniki:
(na formę20x30 cm podzieloną na pół) 
 
ciasto:  
3 jajka
5 łyżki cukru
6 łyżek mąki pszennej
4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny

napar z herbaty:
250 ml wody
5 saszetek herbaty czarnej Earl Grey

Masa herbaciana:
1 tabliczka białej czekolady 
50 ml naparu z herbaty 
1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w dodatkowych 50 ml naparu z herbaty)
250 ml śmietanki 30%
Poncz do nasączenia ciasta:
150 ml naparu herbacianego 
5 łyżek cukru
20 ml rumu
polewa:
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki śmietany

Przygotowanie:
ciasto:
Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy cukier, miksujemy do momentu  rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku, przesianą przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. 
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej. mąką Pieczemy ok.30 minut w temperaturze 170°C 
W międzyczasie przygotowujemy napar z herbaty oraz masę.

Napar:
Zagotowujemy wodę i zalewamy nią wszystkie torebki herbaty. Herbatę parzymy pod przykryciem na mocny napar

Masa: 
Metalową miseczkę wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy w niej czekoladę.
Do czekolady dodajemy ciepłą herbatę i mieszamy do połączenia się składników.
 Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłego naparu herbacianego. Rozpuszczoną żelatynę z naparem dodajemy do rozpuszczonej czekolady i herbaty. Tak przygotowaną masę studzimy. Ubijamy śmietankę a do niej dodajemy rozpuszczoną czekoladę z resztą składników. 

Poncz:
 Napar zagotowujemy z cukrem, następnie studzimy. Do wystudzonego naparu dodajemy rum

Polewa:  
Metalową miseczkę wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy w niej czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy do połączenia z czekoladą.

Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jedną część czyli spód  naszego ciasta skrapiamy ponczem herbacianym, następnie nakładamy mus herbaciany. Na mus nakładamy drugą część biszkoptu, którą także skrapiamy ponczem. Całe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą .

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.













6 komentarzy: