piątek, 26 grudnia 2014

Boczek pieczony

Potrawy świąteczne mają w sobie coś wyjątkowego. Możemy je robić przez cały, ale bardziej smakują gdy robi się je na specjalne okazje. W ciągu roku wędlin nie robię, ale nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego domowego mięska, dlatego myślę,że warto poświęcić trochę czasu aby je przygotować. Jeśli chodzi o święta to  królują u mnie tradycyjne dla naszego domu dania, które robiła moja mama, a teraz robię je ja według jej przepisu.Dzisiaj zdradzę Wam bardzo prosty przepis na domowy pieczony boczek.

BOCZEK ZAWIJANY


Składniki:

0,80 do 1 kg surowego boczku
5 ząbków czosnku
3 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu 
1/4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 
  
Przygotowanie: 

Jeśli boczek jest gruby przecinamy go poziomo, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Zapeklowany boczek zwijamy do środka w rulon tak aby skóra była na wierzchu. Oplatamy sznurkiem spożywczym. Boczek układamy w żaroodpornym naczyniu lekko posmarowanym tłuszczem i pieczemy w 190 stopniach około 80-100 minut  (czas pieczenia zależy od grubości rolady) Roladę przewracamy od czasu do czasu aby ładnie opiekła się z każdej strony.
 



1 komentarz:

  1. Wygląda fantastycznie, zjadłabym z chęcią kanapeczkę z plasterkiem takiego boczusia :)

    OdpowiedzUsuń