Do Świąt jeszcze dłuższa chwila, a w moim domu już unosi się przyjemny aromat wanilii i migdałów. Już niedługo pojawią się także pięknie pachnące lukrowane pierniczki, ale jeszcze dzisiaj proponuję słodkie, przedświąteczne, migdałowe rogaliki
ROGALIKI MIGDAŁOWE
Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki migdałowej
3/4 szkl cukru pudru
1 opak cukru waniliowego
180 g masła
1 żółtko
1 szczypta soli
4 łyżki cukru kryształ do dekoracji ciastek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mąkę migdałową i cukier (puder plus waniliowy) oraz szczyptę soli. Mieszamy.
Do suchych składników dodajemy żółtko i masło. Zagniatamy ciasto, które odkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie z ciasta odrywamy po kawałku , w rękach toczymy rulonik który zwijamy w kształt rogalika.
Układamy na blaszce. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze.
Follow my blog with Bloglovin
Fajne te rogaliczki!!
OdpowiedzUsuńnie tylko fajne ale i smaczne :) polecam
UsuńAleż one zgrabne!
OdpowiedzUsuń