Barszcz czerwony, zupa grzybowa albo rosół tradycyjnie pojawiają się na bożonarodzeniowych stołach. A może w tym roku złamać tradycję i podać coś innego co miło zaskoczy gości?
Jeśli macie ochotę na małą rewolucję na świątecznych stołach polecam aksamitną zupę z kurczaka i sera pleśniowego, podaną ze złotymi grzankami i odrobiną oliwy z oliwek.
ZUPA CORDON BLEU
Składniki:
1/2 filetu z kurczaka
2 szklanki bulionu drobiowego
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku
100 g sera pleśniowego (użyłam sera lazur)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
grzanki
Przygotowanie:
Filet gotujemy w bulionie. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki.
Do bulionu dodajemy mleko,masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka rozdrabniamy blenderem z odrobiną bulionu, a następnie dodajemy do zupy. Dodajemy także pokrojony w kostkę ser. Wszystko mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
Jeśli zupa wydaje się za rzadka zagęszczamy ją dodając mąkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy polaną odrobiną oliwy z oliwek oraz grzankami lub chipsami z boczku.
Follow my blog with Bloglovin
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń