poniedziałek, 22 grudnia 2014

Cordon bleu soup czyli świąteczna rewolucja


Barszcz czerwony, zupa grzybowa albo rosół tradycyjnie pojawiają się na bożonarodzeniowych stołach. A może w tym roku złamać tradycję i podać coś innego co miło zaskoczy gości? 
Jeśli macie ochotę na małą rewolucję na świątecznych stołach polecam aksamitną zupę z kurczaka i sera pleśniowego, podaną ze złotymi grzankami i odrobiną oliwy z oliwek.

ZUPA CORDON BLEU


Składniki:

1/2 filetu z kurczaka
2 szklanki bulionu drobiowego
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku
100 g sera pleśniowego (użyłam sera lazur)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
grzanki


Przygotowanie:

Filet gotujemy w bulionie. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki.
Do bulionu dodajemy mleko,masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka rozdrabniamy blenderem z odrobiną bulionu, a następnie dodajemy do zupy. Dodajemy także pokrojony w kostkę ser. Wszystko mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera. 
Jeśli zupa wydaje się za rzadka zagęszczamy ją dodając mąkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Zupę podajemy polaną odrobiną oliwy z oliwek oraz grzankami lub chipsami z boczku.






Lekkie Święta
zBLOGowani.pl
Follow my blog with Bloglovin

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń