wtorek, 2 grudnia 2014

Utarty zwyczaj - ciasto cynamonowe


Ciasto cynamonowe zazwyczaj pojawia się u nas w domach na przełomie listopada i grudnia, gdy wcześniej robi się ciemno, wieczory znacznie się wydłużają i powoli zaczyna się czuć już świąteczną atmosferę. Podczas pieczenia tego ciasta po całym domu roznosi się przyjemny korzenny aromat. Najprościej można je zrobić na bazie zwykłego ciasta ucieranego, do którego składniki zawsze znajdziemy w domu, więc jeśli nie możecie już doczekać się świątecznych zapachów i atmosfery zróbcie to przedświąteczne ciasto cynamonowe.

CIASTO CYNAMONOWE 

Składniki:
(na formę 11x30cm)

380 g mąki
400 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
230 g masła
200 ml maślanki

1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta sproszkowanego anyżu
1/2 łyżeczki kakao


Przygotowanie:

Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, następnie dosypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na zmianę z maślanką. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy cynamon,anyż, wanilię i kakao lub  przyprawy dodajemy do całości masy (otrzymamy jeden kolor ciasta). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut





Korzenne przysmaki

6 komentarzy:

  1. uwielbiam ten aromat i smak cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto musi być pyszne, kocham cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  3. http://odrobinaprzyjemnosci.wordpress.com/2 grudnia 2014 20:56

    Już dla samego zapachu warto zrobić :) wygląda pięknie. Mam pytanie, czy ciasto jest wilgotne w środku czy raczej ma konsystencję babki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest z dodatkiem maślanki więc jest wilgotne :)

      Usuń
  4. Świetnie wygląda, pięknie musiało pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń