piątek, 12 grudnia 2014

Pierniki lukrem malowane

Do Świąt Bożego Narodzenia zostały już niecałe 2 tygodnie, więc trzeba zacząć powoli realizować przedświąteczne obowiązki żeby nie zostało za wiele zadań na ostatnią chwilę. 
Do takich przedświątecznych zadań, które możemy wykonać z dużym wyprzedzeniem można zaliczyć pieczenie pierniczków, tym bardziej tych które muszą trochę poleżakować zanim zostaną schrupane. 
Uwielbiam pieczenie pierników i korzennych ciastek, bo po całym domu unosi się już świąteczny aromat. 
Wykonanie ciasta jest szybkie i bardzo proste, a same ciasteczka bardzo aromatyczne i smaczne. 
(pssst... przyznam szczerze, że pierwszy raz własnoręcznie lukrowałam pierniczki)

  PIERNICZKI Z LUKREM



Składniki:
400 g mąki
170 g masła
1 jajko
1 żółtko
60 ml miodu gryczanego
250 g cukru
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do miski dodając sodę oczyszczoną oraz sól.
Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia dodajemy wszystkie przyprawy, kakao, cukier i miód. 
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy jajko i żółtko a następnie wlewamy mieszankę do mąki i zagniatamy ciasto. 
Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok.3 mm i wycinamy foremką dowolne kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut. 
Po wystudzeniu pierniki dowolnie lukrujemy gotowym lukrem lub robimy sami (1 białko ucieramy z 1,5 szkl cukru pudru)

Pierniki po upieczeniu będą chrupiące i twarde, ale włożone do metalowej puszki lub zwykłego woreczka foliowego z kawałkiem chleba robią się miękkie po około 24 godzinach. 









Follow my blog with Bloglovin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz