Do Świąt Bożego Narodzenia zostały już niecałe 2 tygodnie, więc trzeba zacząć powoli realizować przedświąteczne obowiązki żeby nie zostało za wiele zadań na ostatnią chwilę.
Do takich przedświątecznych zadań, które możemy wykonać z dużym wyprzedzeniem można zaliczyć pieczenie pierniczków, tym bardziej tych które muszą trochę poleżakować zanim zostaną schrupane.
Uwielbiam pieczenie pierników i korzennych ciastek, bo po całym domu unosi się już świąteczny aromat.
Wykonanie ciasta jest szybkie i bardzo proste, a same ciasteczka bardzo aromatyczne i smaczne.
(pssst... przyznam szczerze, że pierwszy raz własnoręcznie lukrowałam pierniczki)
PIERNICZKI Z LUKREM
Składniki:
400 g mąki
170 g masła
1 jajko
1 żółtko
60 ml miodu gryczanego
250 g cukru
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski dodając sodę oczyszczoną oraz sól.
Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia dodajemy wszystkie przyprawy, kakao, cukier i miód.
Kiedy cukier się rozpuści dodajemy jajko i żółtko a następnie wlewamy mieszankę do mąki i zagniatamy ciasto.
Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok.3 mm i wycinamy foremką dowolne kształty. Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut.
Po wystudzeniu pierniki dowolnie lukrujemy gotowym lukrem lub robimy sami (1 białko ucieramy z 1,5 szkl cukru pudru)
Pierniki po upieczeniu będą chrupiące i twarde, ale włożone do metalowej puszki lub zwykłego woreczka foliowego z kawałkiem chleba robią się miękkie po około 24 godzinach.
Follow my blog with Bloglovin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz