środa, 10 grudnia 2014

Rogaliki migdałowe


Do Świąt jeszcze dłuższa chwila, a w moim  domu już unosi się przyjemny aromat wanilii i migdałów. Już niedługo pojawią się także pięknie pachnące  lukrowane pierniczki, ale jeszcze dzisiaj proponuję słodkie, przedświąteczne, migdałowe rogaliki

ROGALIKI MIGDAŁOWE




Składniki:

1,5 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki migdałowej
3/4 szkl cukru pudru
1 opak cukru waniliowego
180 g masła
1 żółtko
1 szczypta soli

4 łyżki cukru kryształ do dekoracji ciastek

 Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mąkę migdałową i cukier (puder plus waniliowy)  oraz szczyptę soli. Mieszamy. 

Do suchych składników dodajemy żółtko i masło. Zagniatamy ciasto, które odkładamy na 30 minut do lodówki.
 

Po tym czasie z ciasta odrywamy po kawałku , w rękach toczymy rulonik który zwijamy w kształt rogalika. 

Układamy na blaszce. Pieczemy 10-12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. 



Follow my blog with Bloglovin

3 komentarze: