Kierowana siłą wyższą (stanem zdrowia) na początku roku eksperymentowałam z dietą typu Fodmap. Jednak brak czegoś słodkiego dawał o sobie znać tak, że musiałam przygotować jakiś deser. Dobrym pomysłem okazały się lekkie muffinki śniadaniowe (przepis). Pomysł na podobny deser znajdziecie poniżej. Są to muffinki na bazie mąki bezglutenowej, a smakiem nie różnią się od tych przygotowanych na zwykłej mące pszennej, ale niestety ich minusem jest to, że szybciej wysychają i następnego dnia robią się twarde.Trzeba zjeść je tego samego dnia.
Składniki:
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki maku
120 g cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g jogurtu naturalnego typu grecki
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju kokosowego
120 g cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g jogurtu naturalnego typu grecki
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju kokosowego
cukier puder do posypania gotowych muffinek
Przygotowanie:
Zaczynamy od suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórki kokosowe,mak, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy.
Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i całość łączymy w jednolitą masę. Następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości).
Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).
Kiedy muffinki już się upieką, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :)
Zaczynamy od suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórki kokosowe,mak, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy.
Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i całość łączymy w jednolitą masę. Następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości).
Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).
Kiedy muffinki już się upieką, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz