środa, 9 marca 2016

Muffiny kokosowo-makowe



Kierowana siłą wyższą (stanem zdrowia) na początku roku eksperymentowałam z dietą typu  Fodmap. Jednak brak czegoś słodkiego dawał o sobie znać tak, że musiałam przygotować jakiś deser. Dobrym pomysłem okazały się lekkie muffinki  śniadaniowe (przepis). Pomysł na podobny deser znajdziecie poniżej.  Są to muffinki na bazie mąki bezglutenowej, a smakiem nie różnią się od tych przygotowanych na zwykłej mące pszennej, ale niestety ich minusem jest to, że szybciej wysychają i następnego dnia robią się twarde.Trzeba zjeść je tego samego dnia.

Składniki:
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
50 g wiórków kokosowych
2 łyżki maku
120 g cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g jogurtu naturalnego typu grecki
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju kokosowego
cukier puder do posypania gotowych muffinek

Przygotowanie:
Zaczynamy od suchych składników. Wsypujemy do miski mąki, wiórki kokosowe,mak, cukier, sodę oraz cukier waniliowy i wszystko mieszamy. 
Potem dodajemy jogurt, olej, wodę i  całość łączymy w jednolitą masę. Następnie nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). 
Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka). 
Kiedy muffinki już się upieką, wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz