Coś słodkiego na drugie śniadanie nie zawsze musi oznaczać drożdżówkę. Słodkie bułki można zastąpić na przykład lekkimi muffinkami (te w wersji bezglutenowej). Śniadaniowe muffinki świetnie się sprawdzą jako przekąska w szkole, albo w pracy (można zjeść np. z ulubionym jogurtem). Wystarczy wrzucić 2 czy 3 sztuki do śniadaniowego pudełka i w drogę.
MUFFINY ŚNIADANIOWE MIGDAŁOWO- MAKOWE
1 szklanka mąki migdałowej (ja użyłam drobno siekanych migdałów)
2 jajka
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka maku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub sody)
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżka maku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub sody)
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżeczka skórki cytrynowej
szczypta soli morskiej drobnoziarnistej
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka wymieszane z miodem, a potem skórkę cytrynową i sok.
Do mieszanki ze składników mokrych delikatnie wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką.
Przekładamy do papilotek i pieczemy przez 16-20 minut, w 180 stopniach.
Do mieszanki ze składników mokrych delikatnie wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką.
Przekładamy do papilotek i pieczemy przez 16-20 minut, w 180 stopniach.
Wyglądają super :)Ile ich wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńokoło 9-10 sztuk
UsuńDzięki :)Coś słodkiego bezglutenowego w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuń