wtorek, 9 lutego 2016

Śniadaniowe muffiny migdałowo makowe


Coś słodkiego na drugie śniadanie  nie zawsze musi oznaczać drożdżówkę. Słodkie bułki można zastąpić na przykład lekkimi muffinkami (te w wersji bezglutenowej). Śniadaniowe muffinki świetnie się sprawdzą jako przekąska w szkole, albo w pracy (można zjeść np. z ulubionym jogurtem). Wystarczy wrzucić 2 czy 3 sztuki do śniadaniowego pudełka i  w drogę.

MUFFINY ŚNIADANIOWE MIGDAŁOWO- MAKOWE
Składniki:

1 szklanka mąki migdałowej (ja użyłam drobno siekanych migdałów)
2 jajka
1  i 1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka maku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (lub sody)
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżeczka skórki cytrynowej
 szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Przygotowanie:
Mąkę migdałową, mak, sodę i sól wsypujemy do miski i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka wymieszane z miodem, a potem skórkę cytrynową i sok.
Do mieszanki ze składników mokrych delikatnie wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką.
Przekładamy do papilotek i  pieczemy przez 16-20 minut, w 180 stopniach.

3 komentarze:

  1. Wyglądają super :)Ile ich wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :)Coś słodkiego bezglutenowego w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń