poniedziałek, 21 marca 2016

Babka z zieloną herbatą (matcha)


W jednym z poprzednich wpisów zapowiedziałam pojawienie się na blogu przepisu na tą nietypową babkę. Matcha króluje w kuchni japońskiej, dlatego użycie jej do przygotowania naszej tradycyjnej babki jest takie nietypowe. Sama sproszkowana zielona herbata przez swoje właściwości pro zdrowotne zyskała ostatnio bardzo dużą popularność, dlatego zaczęła pojawiać się w wielu przepisach na desery i inne potrawy.  Zielona herbata ma bardzo charakterystyczny ziemisty smak, który nie wszystkim smakuje, dlatego jeśli przy świątecznym stole będziecie gościć samych zwolenników tradycyjnej kuchni, wypróbujcie wcześniej ten przepis. Specyficznym smakiem  matcha przesiąknięte jest całe ciasto.
 
BABKA Z ZIELONĄ HERBATĄ


Składniki:
300 g mąki (1 i 3/4 szkl)
200 g cukru pudru (1 szkl)
cukier waniliowy
3 jajka
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do piecz
1/2 soku z cytryny
1 łyżeczka herbaty matcha (sproszkowana zielona herbata)

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka a następnie mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do piecz i zielona herbatą.
Dodajemy sok z cytryny. Powstałą masę delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem)


3 komentarze:

  1. Może być ciekawa w smaku :), choć na święta bym jej chyba nie upiekła ;). Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w pieczeniu i konsumowaniu babki z herbatą earl grey. Wyszła wyśmienita :D, także pewnie i ten przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ula babka jest cała przesiąknięta smakiem matcha, dlatego napisałam żeby wypróbować przepis wcześniej, bo nie wszystkim (szczególnie z tego starszego bardziej tradycyjnego pokolenia) może przypaść do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak podejrzewałam, stąd pomysł przetestowania jej w nieco innym terminie :)

    OdpowiedzUsuń