piątek, 4 marca 2016

Makaron soba z tofu i szpinakiem


Makaron soba to japoński makaron z mąki gryczanej. Ma ciemniejszy kolor niż makaron pszenny,ale za to jest bardziej lekkostrawny. Świetnie smakuje nie tylko z daniami azjatyckimi, ale też ze zwykłym pesto bazyliowym. Dzisiejsza propozycja to danie na szybki obiad po pracy albo kolację.  Przepis na podobną wersję makaronu (tagliatelle) ze szpinakiem znajdziecie tu.

MAKARON SOBA z TOFU 
i SZPINAKIEM



Składniki:
opakowanie makaronu soba
1/2 kostki tofu
200 g świeżego szpinaku typu baby
1-2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.Tofu kroimy w kostkę.
Szpinak płuczemy, lekko osuszamy, kroimy w paski, ale niezbyt drobno (chyba ,że ktoś woli w formie pesto, ja kroję tylko na pół)
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę na rozgrzana oliwę i podsmażamy chwilkę. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, pokrojone w kostkę tofu i  smażymy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny lub limonki.





1 komentarz: