niedziela, 20 marca 2016

Mazurek z pianką


Poza tradycyjnymi babami wielkanocnymi pieczemy raz w roku mazurki. Nie należę do wielkich zwolenników tych ciast, dlatego staram się robić jakąś nietypową ich wersję (tu znajdziecie przepis na słodki mazurek last minute z kajmakiem). W tym roku proponuje wykorzystać do mazurka domowe konfitury. Ja swój mazurek zrobiłam z kwaśno-słodkim dżemem mirabelkowym domowej roboty (można taki też kupić), ale fajnie się sprawdzi też np. konfitura lub dżem z czarnej porzeczki lub malin.  

MAZUREK z PIANKĄ i MIRABELKĄ 


Składniki: 
ciasto:
200g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
pianka:
250 g śmietany 30%
1/3 szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa 
dodatkowo:
1 słoik konfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby

Przygotowanie:
ciasto:
Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny.
Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. 
Po tym czasie studzimy, a wierzch smarujemy konfiturą/dżemem, a  na niej układamy piankę ,którą robimy jak poniżej.
pianka:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z tężejącą galaretką ( galaretkę rozrabiamy w 1 szklance wody, studzimy) 
Mazurka wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała, dopiero wtedy możemy nasz mazurek dekorować orzechami i prażonymi wiórkami kokosowymi 








    2 komentarze:

    1. Świetne połączenie, cytrynowa pianka i mirabelkowa konfitura, w dodatku jest po prostu bardzo ładny.

      OdpowiedzUsuń