czwartek, 24 marca 2016

Galareta z tuńczykiem i jajkiem


W tym już ostatnim przedświątecznym wpisie proponuję galaretkę z tuńczykiem i jajkami, która jest dobrą alternatywą dla wieprzowych nóżek (przepis). Wieprzowe nóżki są bardzo czasochłonne w przygotowaniu, a z tą galaretkę poradzicie sobie znacznie szybciej. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo. Polecam

  GALARETA z TUŃCZYKIEM i JAJKAMI


Składniki:
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki żelatyny
4 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 brokuła
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy na połówki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż zmiękną. 
Tuńczyka odsączamy z zalewy.
W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, następnie solimy i pieprzymy delikatnie.Studzimy. 
Jajka układamy na środku naczynia, obok układamy warstwę tuńczyka oraz brokuła, zalewamy lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje  możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem. Opcjonalnie można dodać też kawałki ugotowanej marchewki.
Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki do stężenia.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz