środa, 23 marca 2016

Śledź w śmietanie


O tradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że teraz już tak rygorystycznie nie przestrzega się Wielkiego Postu jak kiedyś, nadal w tradycji śledź jest widziany jako to główne postne danie. Można je robić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce (przepis). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie, do których użyłam gęstej śmietany Zott.

ŚLEDŹ w ŚMIETANIE


Składniki:
3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju
1 cebula
1 jabłko
2-3 ogórki kiszone
sos śmietanowy:
1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur
1 łyżka majonezu
1 szczypta kawsku cytrynowego
1 szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Śledzie kroimy ma 3-4 cm kawałki. Cebulę siekamy bardzo drobno, ogórki i jabłko ścieramy na drobnej tarce do warzyw. 
W miseczce mieszamy śmietanę (użyłam kremowej i bardzo gęstej jak na 18% śmietany Zott Natur,polecam),  majonez oraz szczyptę kwasku,soli i pieprzu. Dodajemy warzywa i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Pokrojone śledzie polewamy sosem śmietanowym (można też wymieszać je od razu z sosem)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz