Pomysł na dzisiejszą zupę krem zaczerpnęłam z najnowszego"Mojego gotowania", w którym autorzy polecają ją jako jedną z zup świątecznych, tak dla odmiany od żuru albo białego barszczu. Ja zrobiłam ją dzisiaj, żeby zrobić przed świąteczną próbę. Zupa jest bardzo lekka i wiosenna. Świetnie smakuje z jajkiem i świeżymi kiełkami. Śmiało mogę polecić nie tylko jako danie świąteczne,ale też na co dzień.
ZUPA KREM SZPINAKOWY z JAJKIEM
Składniki:
1 litr bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
250 g świeżego szpinaku typu baby
masło lub oliwa do podsmażenia
sól i pierz do smaku
do podania:
jajka na twardo
kiełki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Do gotującego bulionu wrzucamy ziemniaki oraz zeszklony czosnek i cebulę, gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy umyty szpinak i gotujemy chwilę.
Potem całość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie odrobiną śmietany.
Podajemy z jajkiem na twardo oraz kiełkami.
Piękny kolor, bardzo wiosenna ta zupka :)
OdpowiedzUsuń