Ciasto drożdżowe można zrobić w wersji słodkiej i wytrawnej. W wersji wytrawnej z boczkiem i cebulą świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w koszulce na śniadanie albo z masełkiem ziołowym, czosnkowym czy chrzanowym. Warkocze są bardzo mięciutkie i smaczne.
WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM
Składniki:
(na 2 duże warkocze)
750 g mąki
400 ml mleka
20 g drożdży
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
100 g masła
1 cebula
100 g boczku parzonego
1/2 łyżeczki kminku
jajko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze.
Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy 30 minut w 190 stopniach
Piękny. Aż mi ślinka pociekła.
OdpowiedzUsuń