Moje świąteczne i idealnie ułożone menu wymagało w tym roku dużo pracy, a ja pieczenie i gotowanie niestety musiałam odłożyć prawie na ostatnią chwilę. Na szczęście miałam pomysł na ekspresowy mazurek dla zapracowanych. Mimo,że ekspresowy wykonaniu bardzo, bardzo smaczny. Polecam szczególnie jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś słodkim i wyjątkowym, ale na przygotowanie zostało last minute.
Życzę wszystkim wyjątkowych i smacznych świąt!!!
MAZUREK Z KAJMAKIEM I MIGDAŁAMI
Składniki:
ciasto francuskie
mleko skondensowane słodkie
śliwki suszone
wódka
płatki migdałowe
skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Ciasto francuskie układamy w blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zarumienienia około 15 minut.
Śliwki moczymy około 1 godziny w alkoholu, odcedzamy i kroimy na połówki.
Mleko gotujemy w puszcze 2 godziny i studzimy nie otwierając puszki.
(w wersji dla leniwych lub naprawdę last minute kupujemy gotową masę kajmakową)
Na upieczonym, ostudzonym cieście układamy śliwki, a następnie masę kajmakową. Zanim masa całkowicie stężeje posypujemy kajmak płatkami migdałowymi i ozdabiamy według uznania np.skórką pomarańczową.
Wesołych Świąt!!!
Bardzo dobry pomysł, a wygląd ciasta kuszący !
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
Dziękuję, wesołych i smacznych świąt :)
UsuńPiękny mazurek. :) Mleko gotuje się w sumie tak długi, że spokojnie w razie czego można zrobić kruche ciacho. :D
OdpowiedzUsuńAlbo w wersji dla leniwych można też kupić gotowy kajmak w puszce ;)
Usuń