środa, 29 kwietnia 2015

Ziemniaki zapiekane faszerowane


Pysznie, efektownie, a przede wszystkim sycąco. Danie odpowiednie na obiad, wczesną kolację lub przystawkę. Myślę, że potwierdza, iż przy odrobinie wyobraźni z prostego ziemniaka można stworzyć naprawdę fajne danie.  

ZIEMNIAKI PIECZONE FASZEROWANE
 (roasted potatoes)


Składniki:

4 ziemniaki
1 puszka tuńczyka
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
sól i pieprz do smaku
oliwa do posmarowania ziemniaków
parmezan do posypania

Przygotowanie:

Ziemniaków nie obieramy,a dokładnie je myjemy. Nacinamy je w jednym miejscu po środku, ewentualnie odcinamy mały plaster z samego wierzchu.
Skrapiamy je lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy są miękkie). W tym czasie można przygotować farsz.

Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę, paprykę i szczypiorek kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
 
Z upieczonych, przestudzonych ziemniaków wydrążamy łyżką miąższ, a ziemniaki nadziewamy farszem tuńczykiem. Posypujemy odrobiną startego parmezanu i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz