Dzisiaj w cyklu zupa na niedzielę będzie słodko,ostro i.... dość egzotycznie, bo podstawą dzisiejszego dania jest jeszcze mało znana. Mowa o batatach. Bataty to słodkie ziemniaki, które od niedawno pojawiły się na naszym rynku i powoli zdobywają serca Polaków. Od zwykłych ziemniaków różnią się przede wszystkim smakiem i kolorem, ale też wielkością. Niektóre okazy są naprawdę wielkie i ważą ponad pół kilograma. Mają kolor dyni piżmowej, a w
smaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki.
KREM Z BATATÓW
Z CHILLI
Składniki:
1 duży lub 2 mniejsze bataty
1 marchewka
1 cebula
1 lity bulionu
sól, pieprz i chilli do smaku
oliwa
Przygotowanie:
1 dużego lub 2 mniejsze bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy o też kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie a następnie dodajemy pokrojone bataty. Podsmażamy około 5 minut mieszając aby cebula się nie przypaliła. Przekładamy do garnka, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy na krem blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku papryką i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany.
wspaniały krem!
OdpowiedzUsuńPiękny słoneczny kolor ma ta zupka :)
OdpowiedzUsuń