czwartek, 23 kwietnia 2015

Tarta z tuńczykiem


Wytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je jeść na ciepło i na zimno. 
Ja robię je dość rzadko,więc postanowiłam to zmienić , bo  pole do popisu, biorąc pod uwagę składniki, których możemy używać jest w tym temacie ogromne. Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł na tuńczyka. Wygląda trochę jak taka mniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna.

TARTA z TUŃCZYKIEM


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem)
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu


Przygotowanie:

Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy kulkami do pieczenia lub fasolą.  Zapiekamy 15 minut w 190 stopniach po tym czasie zdejmujemy obciążenie podpiekamy aż ciasto się zarumieni. Ciasto wyjmujemy z piekarnika.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną oraz solą i pieprzem. 
Tuńczyka oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebule kroimy w pióra. 
Na zapieczone ciasto wylewamy rozrobioną masę jajeczną, przykrywamy ją pokruszonym tuńczykiem, kukurydzą oraz cebulą. 
Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na około 20 minut.  

Jak widzicie przepis bardzo prosty, a danie szybkie w przygotowaniu. Polecam.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz