środa, 15 kwietnia 2015

Bananowiec


Dość długo szukałam idealnego przepisu na sernik na zimno bananowy. Większość bananowców jest szara i mało zachęcająca, ten dzięki lekkiej piance na wierzchu po prostu zachwyca. W końcu trafiłam na odpowiedni przepis, który od razu chciałam wypróbować. 
Ten idealny przepis znalazłam u  Anety - polecam.
(wersja podana poniżej jest nieznacznie zmodyfikowana)


BANANOWIEC

Składniki:
(forma 20x25cm)
 
spód:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki wody
3 łyżki cukru 

masa bananowa:
4 banany
2 galaretki brzoskwiniowe
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła

pianka cytrynowa:
500 g śmietany 30%
1 galaretka cytrynowa
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
wykończenie:
galaretka cytrynowa
1 banan


Przygotowanie:
spód:
Robimy poncz do skropienia biszkoptów: Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zimnym ponczem skrapiamy delikatnie biszkopty, które następnie układamy w formie wyłożonej folią (łatwiej wyjmiemy ciasto z formy). Trzeba uważać aby biszkoptów nie nasączyć za dużo.

masa bananowa:
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
Banany miksujemy blenderem na papkę.
W misce mieszamy miękkie masło z cukrem pudrem, a następnie ustawiamy miskę nad kąpielą wodną, mieszamy do rozpuszczenia masła i cukru. Następnie dodajemy zmiksowane banany oraz rozpuszczoną przestudzoną galaretkę. 

Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej, polewamy nią biszkopty, ale tylko taką ilością aby zakryła biszkopty. 

Odstawiamy do zastygnięcia (jeśli wlejemy od razu całość biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy) 

Pozostałą część masy wlewamy kiedy stężeje spód z biszkoptami. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia (około 30 minut) W tym czasie możemy przygotować piankę cytrynową:

pianka:
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z wcześniej rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretką cytrynową. 
Piankę przekładamy na masę bananową odstawiamy do stężenia masy. 

wierzch: 

Dekorujemy bananami oraz rozpuszczoną, zimną galaretką





3 komentarze: