Dzisiaj zdradzę Wam prosty przepis na schab pieczony według, którego od wielu wielu lat moja mama robiła domowe świąteczne pieczyste. Teraz według tego przepisu korzystam ja, bo nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez pieczonego w domu schabu.
Składniki:
1 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
3-4 łyżki majeranku
smalec do smażenia
Przygotowanie:
Schab nacieramy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy dokładnie w majeranku i tak zapeklowany odstawiamy na całą noc do lodówki.Po tym czasie schab obsmażamy na głębokiej patelni z każdej strony około 5 minut. Patelnię zdejmujemy z ognia, mięso podlewamy szklanką wody i wstawiamy ponownie na ogień pod przykryciem, aby mięso mogło się powoli dusić. W taki sposób mięso pieczemy przez godzinę co jakiś czas przewracając je na inną stronę. Trzeba uważać aby mięso się nie przypaliło,jeśli woda wyparuje trzeba jej dolać. Po "upieczeniu" schab odstawiamy do ostygnięcia.
Schab można też upiec w piekarniku w rękawie do pieczenia w 190 stopniach przez około 80 minut.
Można podawać jako wędlinę lub w grubszych plastrach na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz