Tłusty Czwartek - dzień pączkowej rozpusty i...odstawienia na chwilę wszelkich diet (występek nie do pomyślenia, dla co nie których, ale ich strata). Dzisiaj królują nie tylko pączki i faworki, ale na stołach pojawiają się też pączki portugalskie (przepis) albo oponki serowe (przepis). Tradycja tradycją, a więc pączki z marmoladą muszą dzisiaj być i u mnie dzisiaj właśnie takie pączki są.
A Wy co wybieracie?
PĄCZKI TRADYCYJNE z MARMOLADĄ
Składniki:
(na około 14 szt)
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
150 g cukru
200 ml mleka
80 g masła
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli
marmolada wieloowocowa
2-3 kostki smalcu do smażenia
Przygotowanie:
W 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy drożdże, połowę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować (zaczyn urośnie).
Pozostałą mąkę,cukier oraz jajka i sól przekładamy do misy.
W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.
Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota)
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę.
Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz