wtorek, 2 lutego 2016

Mini pączki z ricottą


Już za chwilę mamy Tłusty Czwartek i zacznie się prawdziwa pączkowa uczta. Ale zanim to nastąpi zrobiłam  mały przed czwartkowy wstęp i szybki test pączków robionych w 15 minut. 
Są to mini pączki na serku ricotta (można dodać jakiś gęsty serek homogenizowany), a zamiast drożdży dodaje się proszek do pieczenia, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. 
Przepis idealny dla wszystkich zabieganych, zwyczajnie niecierpliwych albo nie lubiących ciast drożdżowych.


MINI PĄCZKI z RICOTTĄ



Składniki:
200 g serka ricotta lub gęstego homogenizowanego
2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
cukier puder do posypania 
smalec do smażenia

Przygotowanie:
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia. Powinno postać gęste, lepkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i w dłoniach obsypanych mąką robimy kulki - mini pączki. 

2-3 kostki smalcu rozgrzewamy w szerokim rondlu i na gorący tłuszcz wrzucamy wcześniej przygotowane mini pączki. Kiedy ciasto lekko urośnie i się zarumieni wyjmujemy i przekładamy na papier aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Przestudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze.


W dodatku w czasach, kiedy codziennością jest dieta bezglutenowa, fitness i dbałość o zdrowe odżywianie zjedzenie jakiejkolwiek słodkiej drożdżówki może uchodzić za spektakularne obżarstwo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz