środa, 11 lutego 2015

Pączki portugalskie

Pączki , pączusie,oponki , donaty, chrusty, faworki bez nich nie było by udanego Tłustego Czwartku. Na taka rozpustę można sobie pozwolić ten jeden raz w roku bezkarnie i  w nieograniczonej ilości.  
W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem. 
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie.

PĄCZKI PORTUGALSKIE


Składniki:
ciasto:
150 ml wody
50 g masła
175 g mąki
2 łyżki soku pomarańczowego
4 jajka

syrop pomarańczowy: 
sok z 2 pomarańczy
50 g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy


Przygotowanie:
pączki:
Wodę podgrzewamy z masłem w rondlu do momentu całkowitego rozpuszczenia  masło . Kiedy masło się rozpuści wsypujemy do rondla mąkę i mieszamy aż powstanie gęste ciasto,odchodzące od ścianek rondla. Do ciasta dodajemy sok pomarańczowy, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając studzimy ciasto. 
Do przestudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku mieszając, aż ciasto je wchłonie. Ciasto przestajemy mieszać kiedy straci połysk. 
Na rozgrzany tłuszcz małą łyżeczką (można sobie pomóc drugą łyżką, ponieważ ciasto się klei) nakładamy niewielką porcję ciasta ( smażąc się urośnie). Ciasto nie musi mieć formy kulki. 

syrop:
Do garnka wlewamy sok pomarańczowy dodajemy cukier i podgrzewamy aż stanie się klarowny i zacznie lekko gęstnieć. W tym momencie dodajemy skórkę z pomarańczy.

Pączki podajemy z syropem lub oprószone cukrem pudrem.



 








1 komentarz:

  1. Świetnie wyglądają! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń