poniedziałek, 29 lutego 2016

Rogaliki krucho drożdżowe



Przyznam szczerze ,że mimo iż uwielbiam rogaliki krucho-drożdżowe robiłam je samodzielnie pierwszy raz.  Zawsze zwalałam winę na to, że dużo przy nich pracy, a przecież można ułatwić sobie życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rogalika z marmoladą?

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE


Składniki:
100 g masła
250 g mąki
1/4 szklanki mleka
25 g drożdży
1 jajko
1 szczypta soli
cukier waniliowy
marmolada
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików

Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki. Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Mąkę, posiekane masło, jajko, cukier i szczyptę soli przekładamy do miski. Dodajemy "pracujące" drożdże i zagniatamy elastyczne ciasto. 
Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ścierką do lodówki na 2 godziny. W tym czasie ciasto lekko wyrośnie. 
Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy trójkąty, na których nakładamy marmoladę (u podstawy trójkąta) i zawijamy w rogalik. 
Rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i z wierzchu smarujemy rozmąconym z mlekiem jajkiem. 
Pieczemy 15 minut w 180stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz