środa, 10 lutego 2016

Deser walentynkowy II (mus z białej czekolady)


Jeśli szukacie właśnie pomysłu na walentynkowy deser skorzystajcie z poniższego przepisu na mus z białej czekolady z serduszkami. Deser ten to pomysł praktycznie na ostatnią chwilę. Jest prosty, nie skomplikowany w wykonaniu i robimy go ze składników, które zazwyczaj mamy w domu i co ważne do tego musu nie dodajemy surowych żółtek.
 tu znajdziecie inną wersję deseru na dzień zakochanych.

DESER WALENTYNKOWY 
DAMA KIER
  (mus z białej czekolady)


Składniki:

300 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady  
1 łyżeczka cukru pudru
1 fix do śmietany
skórka otarta z 1/2 cytryny
galaretka truskawkowa
 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła. 
Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając fix do śmietany. Do 1/4 ubitej śmietany dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i odkładamy, aby później użyć na wierzch deseru. Do pozostałej śmietany będziemy dodawać czekoladę.  
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową.

Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady.
Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał.








10 komentarzy: