środa, 17 lutego 2016

Pierogi z soczewicą


Jako, że jesteśmy w okresie postu dzisiaj na obiad polecam pierogi w wersji bez mięsa, za to z bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu pracy, ale myślę, że warto go od czasu do czasu poświęcić i zjeść coś tak dobrego.

PIEROGI Z SOCZEWICĄ


Składniki:

na ciasto:
2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli
farsz:
1 szklanka zielonej soczewicy
300 g pieczarek
1 cebula
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

ciasto:
Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca) oraz szczyptę soli i łyżkę oleju. Mieszamy najpierw łyżką aby się nie poparzyć, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
farsz:
Soczewicę gotujemy i studzimy. 
Pieczarki  i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 
Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem. 

Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy. 

Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor (takie lubię najbardziej).









3 komentarze:

  1. uwielbiam pierożki, pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och tak, z soczewicą są wyśmienite. Moja babcia takie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też je bardzo lubię, choć robię od niedawna

    OdpowiedzUsuń