Czy to na drożdżach czy na zakwasie każdy chleb ma swoich wielbicieli. Ja pokochałam ten robiony na zakwasie, dlatego dzisiaj kolejny przepis na taki chleb. Tym razem z dodatkiem ciemnego piwa. (spokojnie nie czuć w nim alkoholu) Skoro pogoda dzisiaj barowa to i chleb jest na piwie. ;)
CHLEB NA PIWIE
Składniki:
800 g mąki żytniej typu 720
350 g zakwasu (z tego przepisu)
650 ml ciemnego piwa (nie słodkiego)
2 łyżeczki soli
otręby do posypania
olej do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Do miski przesypujemy mąkę, do której dodajemy sól,zakwas i piwo. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Następnego dnia ciasto przekładamy do 2 keksówek 9x23cm, wierzch smarujemy olejem i ponownie odstawiamy na 2-3 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 220 stopniach przez 45-50 minut pamiętając, aby w piekarniku ustawić też naczynie żaroodporne z wodą aby wytworzyła się para.
Piękny! Muszę zapisać. Raz robiłam piwny z przepisu Hamelmana ale nie wyszedł zachęcająco. Muszę spróbować ponownie. Z chlebami foremkowymi mam przeboje, nie wiem czemu, może to wina piekarnika, ale bochenki pieką się pięknie, a foremki, złośliwce zawsze mają problem ;)
OdpowiedzUsuńa może bochenki z foremek Ci nie wychodzą ponieważ używasz nieodpowiednich form, ja miałam problem nie tylko z chlebem, ale i innymi wypiekami jak zmieniłam piekarnik z gazowego na elektryczny, okazało się,że musiałam wymienić też wszystkie foremki na te czarne,bo w tych metalowych mi nie dopiekało
Usuń2) przyczyną może też być zbyt krótki czas wyrastania chleba w samej foremce - ja przed włożeniem chleba do piekarnika odstawiam foremkę z ciastem w ciepłe miejsce tak aby wyrosło ono aż do górnej granicy foremki
mam nadzieję,że tym razem Ci się uda i wyjdą nie tylko ładne,ale i smaczne, pozdrawiam