poniedziałek, 22 lutego 2016

Chleb na piwie


Czy to na drożdżach czy na zakwasie każdy chleb ma swoich wielbicieli. Ja pokochałam ten robiony na zakwasie, dlatego dzisiaj kolejny przepis na taki chleb. Tym razem z dodatkiem ciemnego piwa. (spokojnie nie czuć w nim alkoholu) Skoro pogoda dzisiaj barowa to i chleb jest na piwie. ;)

CHLEB NA PIWIE



Składniki:
800 g mąki żytniej typu 720
350 g zakwasu (z tego przepisu)
650 ml ciemnego piwa (nie słodkiego)
2 łyżeczki soli
otręby do posypania
olej do posmarowania foremek

Przygotowanie:
Do miski przesypujemy mąkę, do której dodajemy sól,zakwas i piwo. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Następnego dnia ciasto przekładamy do 2 keksówek  9x23cm, wierzch smarujemy olejem i ponownie odstawiamy na 2-3 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Pieczemy w  220 stopniach przez 45-50 minut pamiętając, aby w piekarniku ustawić też naczynie żaroodporne z wodą aby wytworzyła się para. 






2 komentarze:

  1. Piękny! Muszę zapisać. Raz robiłam piwny z przepisu Hamelmana ale nie wyszedł zachęcająco. Muszę spróbować ponownie. Z chlebami foremkowymi mam przeboje, nie wiem czemu, może to wina piekarnika, ale bochenki pieką się pięknie, a foremki, złośliwce zawsze mają problem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może bochenki z foremek Ci nie wychodzą ponieważ używasz nieodpowiednich form, ja miałam problem nie tylko z chlebem, ale i innymi wypiekami jak zmieniłam piekarnik z gazowego na elektryczny, okazało się,że musiałam wymienić też wszystkie foremki na te czarne,bo w tych metalowych mi nie dopiekało
      2) przyczyną może też być zbyt krótki czas wyrastania chleba w samej foremce - ja przed włożeniem chleba do piekarnika odstawiam foremkę z ciastem w ciepłe miejsce tak aby wyrosło ono aż do górnej granicy foremki
      mam nadzieję,że tym razem Ci się uda i wyjdą nie tylko ładne,ale i smaczne, pozdrawiam

      Usuń