Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na deser lekko przypominający mini sernik na zimno albo panna cottę. Wymyśliłam go na szybko na jeden z konkursów (nagroda II stopnia). Jest bardzo delikatny i kremowy. Z opisu może wynikać, że wymaga wiele pracy, ale tak naprawdę samo przygotowanie (bez czasu oczekiwania) nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Zatem do dzieła !!!
TRIKOLORKA
DESER ZAKRAPIANY RUMEM
DESER ZAKRAPIANY RUMEM
Składniki:
podstawa i dodatki: 600 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
3/4 szklanki gorącej wody
3/4 szklanki gorącej wody
½ tabliczki białej czekolady
5 herbatników typu petit
warstwa czekoladowa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka rumu
pijany karmel :
100 g cukru trzcinowego
50 ml wody
50 ml śmietany
3 łyżki rumu
Przygotowanie:
podstawa do 3 musów:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
Ubitą śmietanę dzielimy na 3 części (można śmietanę podzielić na 3x200 ml i ubijać za każdym razem oddzielnie, do każdej warstwy)
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.
Ubitą śmietanę dzielimy na 3 części (można śmietanę podzielić na 3x200 ml i ubijać za każdym razem oddzielnie, do każdej warstwy)
Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki
ciepłej wody (około 6 łyżek).
warstwa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 2 łyżki śmietany z pierwszej odłożonej części i mieszamy.
Tak zahartowaną czekoladową śmietanę delikatnie mieszamy z resztą ubitej śmietany (z pierwszej części).
Przelewamy do dwóch miseczki ustawionych pod kątem ok.45 stopni. Wstawiamy do lodówki, aby mus stężał
pijany karmel:
Cukier trzcinowy wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Dalej podgrzewamy, aż na powierzchni płynu pojawią się bąbelki i zacznie lekko dymić. W tym momencie zdejmujemy karmel z ognia dodajemy śmietanę (50 ml) mieszamy.
Ponownie chwilę podgrzewamy. Kiedy sos karmelowy zacznie gęstnieć studzimy, a następnie dodajemy do niego rum.
Tak przygotowany sos karmelowo -rumowy
łączymy z drugą częścią ubitej śmietany.
Na końcu dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej przestudzonej żelatyny.
Na końcu dodajemy 2 łyżki rozpuszczonej przestudzonej żelatyny.
Masę przelewamy do miseczki
ustawionych pod kątem ok. 45 stopni, ale po stronie przeciwnej niż
mus czekoladowy. Ponownie odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Śmietankowa podstawa:
Trzecią warstwę wykonujemy z ostatniej części ubitej śmietany i rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady oraz 2 łyżek rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny (wykonanie jak wyżej przy warstwie czekoladowej).
Mus wlewamy do miseczki (stojącej już normalnie) z wcześniej przygotowanymi warstwami czekoladową i karmelową.
Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
Kiedy masy stężeją miseczkę
wstawiamy do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty (w tym czasie
nasz deser odklei się od ścianek naczynia), a następnie miseczkę
wyjmujemy i szybko przekładamy na talerzyk do góry dnem, tak aby
deser opadł na talerz.
Wierzch posypujemy pokruszonymi
herbatnikami lub opcjonalnie polewamy karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz