niedziela, 30 sierpnia 2015

Ciasto a'la Kukułka



Dzisiaj będzie przepis, o którego publikacji zapomniałam. Zapomniałam nie dlatego, że ciasto mi nie smakowało (jak dla mnie obłędne), ale w natłoku obowiązków w maj już mi nie starczyło czasu na opublikowanie, a potem zaczęłam już wrzucać przepisy bieżące. Żałuję, że nie udało się wcześniej, ale jak mówi przysłowie...Co się odwlecze to nie uciecze. 
Ciasto robimy na bardzo cienkim,lekkim i  puszystym biszkopcie, przekładamy delikatną masą śmietanową i aksamitną masą kukułkową. 
Kremowa całość kojarzy mi się bardzo z tiramisu. 
Idealne ciasto do niedzielnej kawki. Zapraszam.

CIASTO a'la KUKUŁKA 


Składniki:
(forma 20x30)

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

masa kukułkowa: 
200 g cukierków kukułek
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka
3/4 kostki masła
3 łyżki wiśniówki

10 szt biszkoptów okrągłych
200 ml zaparzonej kawy
3 łyżki wódki lub wiśniówki

masa śmietanowa:
600 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
3/4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

ciasto:
Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. 
Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi. 
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. 
Upieczony biszkopt studzimy. Będzie cienki, ale mimo to odcinamy od góry cienką warstwę (może być nierówna, bo i tak ją pokruszymy)

masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 ciepłej wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Dzielimy na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą.

masa kukułkowa:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukierki kukułki.
Budyń rozrabiamy w wodzie,wlewamy do gotującego się  mleka z dokładnie rozpuszczonymi cukierkami . Ugotowany budyń łączymy z wiśniówką i odstawiamy do ostudzenia. 
Całkowicie ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej. 

Wykonanie: 
Na biszkopt nakładamy większą część masy śmietanowej. 
Na masę śmietanową układamy biszkopty skropione kawą wymieszaną z wiśniówką, na nich układamy masę kukułkową. 
Masę kukułkową pokrywamy cienką warstwą masy śmietanowej i pokruszoną częścią biszkopta.
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.




3 komentarze: