poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Kawowe smoothie


W największe upały często poszukujemy idealnego sposobu na schłodzenie. Często sięgamy po różne napoje czy mrożone koktajle. Moja propozycja na dzisiaj to przepis dla wszystkich kawoholików - mrożona kawa z musem gruszkowym.

Składniki:

warstwa 1:  
2 dojrzałe banany
100 ml mocnej kawy (najlepiej espresso) 
1/3 szklanki naturalnego jogurtu greckiego 
1 łyżka sypkiej czekolady
1 łyżka miodu (opcjonalnie)

 warstwa 2:
1 duża gruszka 
2 łyżeczki miodu
4 szt goździków


Przygotowanie:

warstwa nr.1:
Zaparzoną kawę studzimy, dodajemy jogurt. Lekko zmrożone banany miksujemy blenderem z dodatkiem sypkiej czekolady i dolewamy przestudzoną kawę wymieszaną z jogurtem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia
 

warstwa nr.2
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla. Do gruszek dodajemy goździki. Gotujemy aż zmiękną. Kiedy gruszki już będą miękkie przekładamy je do blendera ( wcześniej musimy wyjąć goździki) i miksujemy z miodem na mus. 

W szklankach układamy warstwami mus gruszkowy i kawowy. 

1 komentarz: