Kolejny deser/koktajl na bazie nasionek chia. Dzisiaj chia w wersji koktajlowej, na pudding z samych nasionek nakładamy warstwę koktajlu grejpfrutowego oraz plasterki banana. Ten orzeźwiający napój można jeść łyżeczką lub po wymieszaniu składników pić jak zwykły koktajl.
Podczas upału trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu,więc ta płynna przekąska ze względu na właściwości chia dobrze wspomaga ten proces.
Podczas upału trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu,więc ta płynna przekąska ze względu na właściwości chia dobrze wspomaga ten proces.
KOKTAJL GREJPFRUTOWY Z CHIA
Składniki:
2 łyżeczki szałwii hiszpańskiej (chia)
1 szklanka wody
1 grejpfrut
1 banan
1-2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Nasiona szałwii zalewamy wodą mieszamy odstawiamy na co najmniej 2 godziny. W tym czasie z nasion powstanie żel. Grejpfruta obieramy, wycinamy błonki, wrzucamy do blendera. Do dajemy do niego obranego banana miód i miksujemy. Zżelowane nasiona chia (szałwii) przekładamy do szklanki a na nich układamy porcję koktajlu z grejpfruta i banana. Na wierzchu układamy cienkie plasterki banana
cudowny orzeźwiająco- nawadniający koktajl!
OdpowiedzUsuń