niedziela, 16 marca 2014

Tradycyjnie i po polsku... Gołąbki w sosie pomidorowym


Po krótkiej, azjatyckiej wycieczce kulinarnej czas wrócić do naszej tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchnia nasza znana jest z szczególnie z takich potraw jak bigos, kotlet schabowy,mielony , pierogi czy gołąbki. I właśnie  o tych ostatnich będzie dzisiaj. Zastanawiałam się co by  tu zrobić na obiad czego dawno nie jadłam.(oj... bardzo dawno w tym przypadku) Początkowo przez myśl mi przebiegło  mięsko w  sosie pomidorowym, ale po rozmowie z mamą stanęło na gołąbkach.
Mimo,że tak naprawdę nie przepadam za daniami z kapustą, gołąbki w sosie pomidorowym według przepisu mojej mamy bardzo lubię. 


GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM



Składniki:

1 główka białej kapusty
500 g mielonego mięsa
2 cebule
1 torebka ryżu
1l bulionu

1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
przyprawy:sól, pieprz,
papryka słodka,papryka ostra



Przygotowanie:

Pierwsza część, jak dla mnie jest jedyną pracochłonną czynnością w tym przepisie. Mowa oczywiście o sparzaniu liści kapusty. W  dużym garnku gotujemy wodę ,wkładamy kapustę i gotujmy parę minut na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki, najlepiej przy pomocy dwóch widelców, uważając aby nie porwać liści i się nie poparzyć (najlepiej wyjmować kapustę na deskę,zdejmować 2,3 liście i ponownie wkładać o garnka na kilka minut ). Z liści kapusty,w które zawiniemy mięso ścina się zgrubienie. Pozostałymi liśćmi - małymi i porwanymi wykładamy dno garnka. 
Dalsza praca to już sama przyjemność.
Do mięsa mielonego dodajemy  ryż,  przyprawy i mieszamy (niektórzy dają jajko, ale moim zdaniem nie jest to konieczne) . Na wcześniej przygotowane liście kapusty nakładamy po 1 kulce farszu  zawijamy boki liścia do środka i dokładnie zawijamy. Gołąbki układamy ściśle w garnku ,posypujemy pokrojona w kostkę cebulą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a na wierzchu kładę  2 liście kapusty.  Gotuję około 40 minut po których bulion odlewam i mieszam z koncentratem, przyprawiam (ja lubię gęsty sos ,więc dodaję zmiksowane na papkę  ugotowane 2,3 liście kapusty, a potem trochę zasmażki ) i ponownie wlewam  do  gołąbków. Gotuję na małym ogniu jeszcze ok.20 min.


4 komentarze:

  1. Gołąbki - bardzo lubię, ale nienawidzę ich przygotowywać ;) Narobiłaś mi na nie ogromnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie po długim czasie nie jedzenia gołąbków smakowały wręcz wyśmienicie, zostało mi jeszcze kilka sztuk więc zapraszam ;) ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wyglądają, apetycznie i zachęcająco. Fanką gołąbków nie jestem, jednak Twoje mnie chyba przekonują. Sosik pomidorowy idealnie się komponuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... przypominają mi błogie chwile dzieciństwa i wakacje spędzone u babci...pycha!

    OdpowiedzUsuń