środa, 28 lutego 2024

Sałatka z avocado i jajkiem

 
Coś kolorowego na koniec lutego. Pyszna sałatka, odpowiednia zarówno na lunch jak i na kolację. Połączenie avocado, kurczaka i jajek dopełniają soczyste pomidorki koktajlowe.

SAŁATKA Z AVOCADO i JAJKIEM

 
Składniki:
1/2 filetu z kurczaka
przyprawa do kurczaka lub gyros
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 dojrzałe avocado
garść pomidorków koktajlowych
kilka listków sałaty
1 łyżeczka octu
3 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w małą kostkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę do kurczaka lub gyros. Odstawiamy na ok. 20 minut, następnie smażymy i studzimy. 
Jaja gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na ćwiartki. 
Na talerzu układamy sałatę, pokrojone w plasterki avocado (żeby nie ciemniało warto skropić je sokiem z cytryny), pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, jajka oraz kurczaka. Całość polewamy dressingiem z wymieszanego octu, oliwy, soli i pieprzu (dla zaostrzenia smaku do dressingu można dodać też ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę) 




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz