sobota, 1 marca 2014

W oczekiwaniu na wiosnę krem z brokuła i kalafiora


Czekam i czekam i już się doczekać nie mogę. Dni są już coraz dłuższe i cieplejsze, ale ja nadal  tęsknię  bardzo za wiosną,ciepłym słoneczkiem  i świeżymi młodymi warzywkami i zieleninką. Postanowiłam  przywołać je do mojej kuchni, mimo że  na razie można pomarzyć o wiosennych nowalijkach.Musiałam je czymś zastąpić. Brokuły świetnie się sprawdziły. Powstał zielony krem z brokułów z dodatkiem kalafiora,który zimował w zamrażalniku.

KREM BROKUŁOWO - KALAFIOROWY


Składniki:

1 litr bulionu warzywnego
1 brokuł
1/2 kalafiora (może być mrożony) 
1/2 ząbka czosnku
koperek
sól, pieprz 

Przygotowanie:  
Do ugotowanego bulionu (woda, korpus, warzywa), wrzucamy rozdrobnionego kalafiora i brokuły i gotujemy do momentu aż będą miękkie.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony drobno koperek i  na koniec miksujemy wszystko blenderem.
(jeśli ktoś woli koper pływający w zupie, można  wrzucić go po zblendowaniu brokułów i kalafiora, opcjonalnie można zmiksować też warzywa na których gotowaliśmy bulion,ale zmieni to trochę smak i kolor kremu). Doprawiamy sola, pieprzem i odrobiną śmietany. 

Smacznego !






 

2 komentarze:

  1. Po tłustoczwartkowych obżarstwach taka zupa jest idealna - lekka, ale pyszna :)

    OdpowiedzUsuń