wtorek, 9 stycznia 2024

Sałatka z orzechami i mandarynkami

 

Moc witamin na początek roku. Po świątecznym szaleństwie czas na nico lżejszą kuchnię. Na lekki lunch albo kolację polecam sałatkę z camembertem, orzechami pecan, słodkimi mandarynkami i trochę cierpkim granatem. Moc smaku, koloru i witamin. Spróbujcie koniecznie. 

SAŁATKA Z ORZECHAMI I MANDARYNKAMI


Składniki:
Miks sałat
kilka liści szpinaku
1-2 mandarynki
pół granata
garść suszonej żurawiny
ser camembert 
dressing:
2 łyżki oleju
sok z 1 mandarynki
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Żurawinę moczymy w ciepłej wodzie przynajmniej 20 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody. (można dodać żurawinę nie moczoną,ale będzie twardsza)
Mandarynki obieramy dzielimy na cząstki, można użyć też mandarynek z puszki (bez skórek)
Sałatę mieszamy ze szpinakiem, dodajemy cząstki mandarynek, żurawinę, granata, orzechy pecan oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. 
Całość polewamy dressingiem (mieszamy olej, sok z mandarynki oraz miód)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz