piątek, 12 stycznia 2024

Sernik Oreomisu

 
Sernik Oreomisu wyróżnia się śmietankowym smakiem przełamanym kawałkami ciasteczek i warstwą o delikatnie kawowym posmaku Tiramisu. Sernik ten zrobiłam z mojego ulubionego, podstawowego przepisu na sernik, z którego korzystam niemalże zawsze. Prawidłowo wymieszany po upieczeniu nie pęka i jest równiutki.
 Połączenie smaków z tego przepisu mnie zachwyciło, więc przepis leci dalej w świat.

SERNIK OREOMISU
 
Składniki:
(forma okrągła 24 cm)
na spód :
całe ciastka Oreo (ok. 12-14 szt.)
masa serowa (podstawowa):
700 g ser białego z wiaderka Piątnica
125 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
3/4 szkl drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
4-5 szt. ciastek Oreo z nadzieniem
wierzch/masa tiramisu:
200 ml śmietany  36%
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
20 g kawy cappuccino waniliowe lub czekoladowe (1 saszetka)
kakao do posypania
 
Przygotowanie:
spód:
Całe ciastka z nadzieniem układamy na spodzie formy do pieczenia o śred. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
masa serowa:
Wszystkie składnik na masę serową oprócz ciastek przekładamy do misy i miksujemy mikserem do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy, bo sernik będzie podczas pieczenia "wybrzuszał się"i pękał, a później opadnie. Trzeba także pamiętać, aby składniki miały temperaturę pokojową, więc musimy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Ciastka Oreo kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wsypujemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 
 
Masę z ciastkami przelewamy na spód z ciastek, najpierw cienką warstwę, aby ciastka nabrały lekko wilgoci i przykleiły się  do dna formy (można nawet docisnąć) , następnie wylewamy resztę masy.  
 
Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy do pieczenia, do której wlewamy mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem wodę. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 55 minut. 
 
Po upieczeniu wyjmujemy formę z sernikiem z wody, ustawiamy na ręcznikach papierowych lub kratce do studzenia wypieków. Sernik studzimy. 
 
Na całkiem wystudzony sernik przelewamy masę tiramisu. Wstawiamy do lodówki.
wierzch/masa tiramisu:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i kawę cappuccino (proszek). Całość miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy na sernik. 
Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz