niedziela, 19 stycznia 2014

Ravioli z ricottą i gruszką


 Jestem uzależniona kulinarnie od dwóch rzeczy. Wszelkiego rodzaju makaronów i pieróżków. Chyba największym odkryciem kulinarnym zeszłego roku były dla mnie małe, rozpływające się w ustach, pierożki z delikatnym, kremowym nadzieniem. Oryginalny przepis, z powodu braku sera pecorino (ostry, słony, ser owczy - może być zamiennikiem parmezanu) lekko zmieniłam. Wyszło zatem aksamitnie i lekko słodko. Jak tu nie kochać kuchni włoskiej skoro serwuje takie cudowności. 

Koniecznie wypróbujcie.

 

Ravioli z ricottą i gruszką 


Składniki: 

700g mąki 
2 jajka, 
3 żółtka, 
szczypta soli
ricotta
gruszka
cynamon
cytryna


Przygotowanie:

Ciasto: 
Z mąki, jaj i szczypty soli  zagniatamy ciasto na pierogi (ja dodałam jeszcze szczyptę szafranu i  cynamonu ) Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i  za pomocą foremki robimy kółka.
Gruszka: gruszkę kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny, wrzucamy do małego garnka,dodajemy cukier, cynamon i  podlewamy wodą, gotujemy aż zmięknie. Studzimy, odcedzamy, ale pozostałego soku nie wylewamy.

Ricottę wyciskamy na ciasto dodajemy gruszki i zlepiamy pierożki.

Po ugotowaniu pierożków polewamy je pozostałym po gotowaniu gruszek sokiem lub odrobiną śmietany.


 

4 komentarze:

  1. piękna prezentacja Wiki! Ja tu widzę talent i to nie tylko kulinarny! :) Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. strasznie mi miło i rosnę od tych pochwał bardzo bardzo dziękuję , mam nadzieje, że nie zostanie źle odebrane i napiszę bierzcie i jedzcie z tego wszyscy ( a przynajmniej Wasza dwójka) i niech przynosi Wam taką przyjemność jak mnie te pochwały

      Usuń
  2. Chciałam napisać, że robiłam ostatnio tartę z ciasta francuskiego z camembertem. Była prze-py-szna! :) Wszystkim smakowała, a mi to już naprawdę szczególnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam też inne przepisy do wypróbowania, jak dla mnie super

      Usuń