Jestem uzależniona kulinarnie od dwóch rzeczy. Wszelkiego rodzaju makaronów i pieróżków. Chyba największym odkryciem kulinarnym zeszłego roku były dla mnie małe, rozpływające się w ustach, pierożki z delikatnym, kremowym nadzieniem. Oryginalny przepis, z powodu braku sera pecorino (ostry, słony, ser owczy - może być zamiennikiem parmezanu) lekko zmieniłam. Wyszło zatem aksamitnie i lekko słodko. Jak tu nie kochać kuchni włoskiej skoro serwuje takie cudowności.
Koniecznie wypróbujcie.
Ravioli z ricottą i gruszką
Składniki:
700g mąki
2 jajka,
3 żółtka,
szczypta soli
ricotta
gruszka
cynamon
cytryna
cytryna
Przygotowanie:
Ciasto:
Z mąki, jaj i szczypty soli zagniatamy ciasto na pierogi (ja dodałam jeszcze szczyptę szafranu i cynamonu ) Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i za pomocą foremki robimy kółka.
Gruszka: gruszkę kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny, wrzucamy do małego garnka,dodajemy cukier, cynamon i podlewamy wodą, gotujemy aż zmięknie. Studzimy, odcedzamy, ale pozostałego soku nie wylewamy.
Ricottę wyciskamy na ciasto dodajemy gruszki i zlepiamy pierożki.
Po ugotowaniu pierożków polewamy je pozostałym po gotowaniu gruszek sokiem lub odrobiną śmietany.
piękna prezentacja Wiki! Ja tu widzę talent i to nie tylko kulinarny! :) Brawo!
OdpowiedzUsuństrasznie mi miło i rosnę od tych pochwał bardzo bardzo dziękuję , mam nadzieje, że nie zostanie źle odebrane i napiszę bierzcie i jedzcie z tego wszyscy ( a przynajmniej Wasza dwójka) i niech przynosi Wam taką przyjemność jak mnie te pochwały
UsuńChciałam napisać, że robiłam ostatnio tartę z ciasta francuskiego z camembertem. Była prze-py-szna! :) Wszystkim smakowała, a mi to już naprawdę szczególnie. :)
OdpowiedzUsuńpolecam też inne przepisy do wypróbowania, jak dla mnie super
Usuń